UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Kesan penggunaan media sosial terhadap tingkah laku pelajar


Che Rumli, Nurul Solehah and Jamaluddin, Zakiyah (2019) Kesan penggunaan media sosial terhadap tingkah laku pelajar. In: Seminar Teknologi Multimedia & Komunikasi 2019, 23-24 Julai 2019, Pusat Pengajian Teknologi Multimedia dan Komunikasi UNIVERSITI UTARA MALAYSIA.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (901kB) | Request a copy

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti kesan penggunaan media sosial terhadap tingkah laku pelajar sekolah. Kajian ini menggunakan borang soal selidik yang melibatkan seramai 119 orang pelajar tingkatan satu di Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Sintok, Kedah. Hasil kajian mendapati pelajar pelajar masih tahu untuk menjaga hal berkaitan peribadi semasa melayari internet dan disebabkan itu pelajar tidak mudah terpengaruh dengan kesan negatif dalam media sosial. Pelajar masih dapat mengawal tingkah laku mereka kerana faktor ibu bapa yang sering memantau pelajar semasa menggunakan media sosial.Oleh itu, ibu bapa dan pihak sekolah diharapkan untuk terus memantau aktiviti pelajar semasa menggunakan media sosial serta tingkah laku pelajar semasa berhubungan dengan individu lain.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: e-ISBN 978-967-16435-5-6 Anjuran: Pusat Pengajian Teknologi Multimedia dan Komunikasi UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
Uncontrolled Keywords: media sosial, penggunaan, tingkah laku, pelajar sekolah
Subjects: T Technology > T Technology (General)
Divisions: School of Multimedia Technology & Communication
Depositing User: Mrs. Norazmilah Yaakub
Date Deposited: 14 Jan 2020 02:59
Last Modified: 14 Jan 2020 02:59
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/26725

Actions (login required)

View Item View Item