UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Akta 514: Ke arah kecemerlangan keselamatan dan kesihatan pekerjaan di Malaysia


Hassan, Mumtaj (2001) Akta 514: Ke arah kecemerlangan keselamatan dan kesihatan pekerjaan di Malaysia. In: Persidangan Kebangsaan Undang-Undang Perniagaan 2001: Peranan dan cabaran, 14 Julai 2001, Quality Hotel, City Centre, Kuala Lumpur.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (724kB)

Abstract

Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaa? 1994 (Akta 514) menyediakan perundangan untuk memupuk, meransang, dan mengalakkan kualiti keselamatan' dan kesihatan di kalangan pekerja di tempat kerja.Kertas kerja ini akan membincangkan tentang peruntukan-peruntukan yang terdapat dalam Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan yang menekankan kecemerlangan keselamatan dan kesihatan di tempat kerja.Perkara-perkara yang disentuh adalah meliputi peranan utama dan kewajipan majikan dalam menjamin keselamatan, kesihatan, dan kebajikan pekerja.Selain daripada itu kewajipan pengilang, pekerja,orang yang bekerja sendiri, pereka bentuk, pengimport dan pembekal juga akan diberi perhatian.Kertas kerja ini juga akan mengupas tentang tanggungjawab Majlis Negara dan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan, Jawatankuasa Keselamatan dan pegawai keselamatan dan kesihatan untuk memastikan keselamatan, kesihatan, dan kebajikan di tempat kerja.Kertas kerja ini akan diakhiri dengan membincangkan kuasa untuk penguatkuasaan dan penyiasatan serta liabiliti untuk kesalahan-kesalahan di bawah Akta tersebut.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: ISBN: 983-2078-17-2 ANJURAN: Sekolah Pengurusan, Institut Perundangan Korporat, Universiti Utara Malaysia
Subjects: K Law > K Law (General)
T Technology > TS Manufactures
Divisions: College of Law, Government and International Studies
Depositing User: Mdm. Mumtaj Hassan
Date Deposited: 22 Apr 2014 02:43
Last Modified: 22 Apr 2014 02:43
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/10811

Actions (login required)

View Item View Item