UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Analisis sistem perwakilan dalam pengurusan zakat di Malaysia: kajian di Negeri terpilih


Paizin, Muhsin Nor and Sarif, Suhaili (2019) Analisis sistem perwakilan dalam pengurusan zakat di Malaysia: kajian di Negeri terpilih. In: International Conference on Zakat, Tax, Waqf And Economic Development (ZAWED), 1st – 2nd December 2019, Adya Hotel Langkawi, Malaysia.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (287kB) | Request a copy

Abstract

Secara umumnya, institusi zakat telah merangka pelbagai dasar dan program sebagai usaha memartabatkan syariat zakat dalam kalangan umat Islam. Salah satu usaha yang dilaksanakan adalah sistem perwakilan atau program wakālah. Sistem perwakilan pada awalnya hanyalah dalam urusan kutipan iaiitu menambah saluran pembayaran menerusi ejen-ejen yang dilantik sebagai wakil dengan balasan mendapat upah komisen. Perkembangan terkini menunjukkan telah wujud sistem perwakilan dalam agihan di mana masyarakat menjadi wakil bagi pihak institusi zakat untuk mengagihkan zakat sendiri kepada asnaf. Kajian ini akan cuba menganalisis sejauhmana system perwakilan ini memberi nilai tambah kepada system kutipan dan agihan sedia ada. Kajian ini akan memberikan tunpuan kepada beberapa negeri terpilih yang telah lama mengamalkan system perwakilan ini. Dapatan kajian ini diharap dapat memberikan gambaran ringkas adakah system perwakilan ini merupakan langkah strategik yang perlu diperluaskan oleh institusi zakat atau sebaliknya.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN: 978-967-2276-10-4 Organized by: Islamic Business School, Universiti Utara Malaysia, Sintok, Kedah, Malaysia
Uncontrolled Keywords: zakat, wakalah, perwakilan, kutipan, agihan
Subjects: H Social Sciences > HC Economic History and Conditions
Divisions: Islamic Business School
Depositing User: Mrs. Norazmilah Yaakub
Date Deposited: 15 Dec 2019 03:14
Last Modified: 15 Dec 2019 03:14
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/26661

Actions (login required)

View Item View Item