UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

LearningCare sebagai Sistem Pengurusan Pembelajaran : amalan dan tahap kepuasan pelajar kursus teknologi pendidikan Universiti Utara Malaysia


Bahador, Zolkefli (2006) LearningCare sebagai Sistem Pengurusan Pembelajaran : amalan dan tahap kepuasan pelajar kursus teknologi pendidikan Universiti Utara Malaysia. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
Download (269kB) | Preview

Abstract

LearningCare merupakan satu Sistem Pengurusan Pembelajaran (Learning Management System) atau sistem pembelajaran elektronik (e-pembelajaran) yang berasaskan lnternet dan diintegrasikan sepenuhnya dengan sistem akademik Universiti Utara Malaysia. la mula digunakan pada bulan November 2002. Sistem ini membolehkan tenaga akademik meletak bahan pengajaran untuk dicapai oleh pelajar di mana jua dan pada bila-bila masa (anywhere and anytime). Selain itu LearningCare juga membenarkan tenaga akademik berinteraksi dengan pelajar melalui forum dalam talian, menghebahkan pengumuman, menjalankan ujian atau kuiz secara dalam talian serta berupaya mengesan dan memantau penglibatan pelajar dalam menggunakan LearningCare. LearningCare dan proses pengajaran perlu diintergarsikan dengan sebaiknya untuk menghasilkan proses pengajaran dan pembelajaran yang berkesan. Kajian ini dijalankan untuk melihat amalan dan tahap kepuasan pelajar kursus Teknologi Pendidikan Universiti Utara Malaysia dalam menggunakan LearningCare bagi membantu proses pembelajaran mereka. Dapatan kajian menjelaskan, pelajar sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang disediakan di dalam LearningCare dan ianya banyak menbantu pelajar dalam proses pembelajaran mereka.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: e-Learning, LearningCare, Universiti Utara Malaysia
Subjects: L Education > L Education (General)
Divisions: College of Arts and Sciences
Depositing User: Miss Norihan Anah
Date Deposited: 08 Jun 2010 09:59
Last Modified: 17 Jun 2010 09:54
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/1

Actions (login required)

View Item View Item