UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Peranan pengurusan sumber manusia dalam pengurusan keselamatan pekerjaan kajian kes di Asian Composites Manufacturing Sdn Bhd (ACMSB)


Wan Salleh, Wan Nur Atiqah and Taib, Che Azlan (2013) Peranan pengurusan sumber manusia dalam pengurusan keselamatan pekerjaan kajian kes di Asian Composites Manufacturing Sdn Bhd (ACMSB). In: Simposium Pengurusan Teknologi, Operasi & Logistik (SIPTIK IV), 14-16 Mei 2013, Foyer Perpustakaan Sultanah Bahiyah UUM.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (274kB) | Request a copy

Abstract

Kajian ini dijalankan untuk melihat peranan pengurusan sumber manusia dalam pengurusan keselamatan pekerjaan di Asian Composites Manufacturing Sdn. Bhd. (ACMSB), Bukit Kayu Hitam, Kedah.Kajian akan meliputi peranan pengurusan sumber manusia dalam pengambilan, pengurusan keselamatan dan kesihatan dan pengurusan pampasan pekerja.Selain itu, aspek-aspek pengurusan keselamatan dan tahap kesedaran pekerja tentang keselamatan pekerjaan turut dikaji.Kaedah yang digunakan untuk mengumpul data ialah pemerhatian dan temu bual.Temu bual dilakukan bersama dua orang respoden dari dua jabatan iaitu Jabatan Pengurusan Sumber Manusia dan Jabatan Persekitaran, Keselamatan dan Kesihatan. Pekerja merupakan aset penting bagi sesebuah organisasi.Dengan adanya pekerja yang komited dan berpengalaman akan membantu organisasi meningkatkan prestasi dan produktiviti.Oleh sebab itu, pengurusan sumber manusia perlu dijadikan satu daripada agenda utama di dalam sesebuah organisasi bagi memastikan kebajikan dan keselamatan para pekerja terjamin sepanjang perkhidmatan mereka.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: Penyunting Fadhilah Mat Yamin, Noorulsadiqin Azbiya Yaacob, Chong Khai Lin, Faizatul Akmar Abdul Nifa & Suria Musa. e-ISBN 978-983-2078-77-7 Anjuran Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik (STML) dengan kerjasama Pusat Kerjasama Universiti-Industri (CUIC) Diterbitkan oleh: Universiti Utara Malaysia 06010 UUM Sintok, Kedah MALAYSIA
Uncontrolled Keywords: Peranan, Pengurusan Sumber Manusia, Pengurusna, Aspek Keselamatan,Kesedaran
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > HD28 Management. Industrial Management
Divisions: College of Arts and Sciences
Depositing User: Dr. Che Azlan Taib
Date Deposited: 17 Aug 2014 00:59
Last Modified: 17 Aug 2014 00:59
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/11589

Actions (login required)

View Item View Item