UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Penggunaan transaksi internet di kalangan pelajar UUM


Abu Seman, Anuar and Yaakob, Mazri (2013) Penggunaan transaksi internet di kalangan pelajar UUM. In: Simposium Pengurusan Teknologi, Operasi & Logistik (SIPTIK IV), 14-16 Mei 2013, Foyer Perpustakaan Sultanah Bahiyah UUM.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (106kB)

Abstract

Sejajar dengan perkembangan teknologi maklumat, permintaan untuk menguruskan perniagaan atau perdagangan secara elektronik menerusi dalam talian telah meningkat.Kajian yang dijalankan ini dilakukan untuk mengkaji tahap penggunaan transaksi secara dalam talian di Universiti Utara Malaysia (UUM) dengan memberi fokus kepada penggunaan di kalangan pelajar UUM.Namun begitu, terdapat beberapa halangan yang dikesan dalam penggunaan transaksi melalui internet ini dikalangan pelajar UUM.Antaranya adalah disebabkan faktor penggunaan kad kredit di kalangan pelajar yang terbatas.Kajian ini telah menggunapakai kaedah soal selidik dalam pengumpulan datanya. Keputusan daripada data yang diperoleh mendapati terdapat banyak halangan dalam transaksi melalui internet di UUM seperti penyalahguan dan penipuan oleh penjual terhadap pembeli dan sebagainya.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: Penyunting Fadhilah Mat Yamin, Noorulsadiqin Azbiya Yaacob, Chong Khai Lin, Faizatul Akmar Abdul Nifa & Suria Musa. e-ISBN 978-983-2078-77-7 Anjuran Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik (STML) dengan kerjasama Pusat Kerjasama Universiti-Industri (CUIC) Diterbitkan oleh: Universiti Utara Malaysia 06010 UUM Sintok, Kedah MALAYSIA
Uncontrolled Keywords: Transaksi Melalui Dalam Talian, Pelajar UUM, Halangan Penggunaan Transaksi Melalui Internet.
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > HD28 Management. Industrial Management
Divisions: College of Arts and Sciences
Depositing User: Mdm NurFatin Mohd Khair
Date Deposited: 17 Aug 2014 01:43
Last Modified: 17 Aug 2014 01:43
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/11591

Actions (login required)

View Item View Item