UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Kesan rekabentuk terhadap risiko kecacatan bangunan


Hussian, Muhamad Hafiz and Mohd Sofi, Mohd Shafiq Haffny and Abdullah, Muhammad Afandi and Mohd Nawi, Mohd Nasrun (2013) Kesan rekabentuk terhadap risiko kecacatan bangunan. In: Simposium Pengurusan Teknologi, Operasi & Logistik (SIPTIK IV), 14-16 Mei 2013, Foyer Perpustakaan Sultanah Bahiyah UUM.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (260kB) | Request a copy

Abstract

Penyelenggaraan boleh didefinisikan sebagai semua langkah – langkah teknikal yang diambil untuk memelihara atau memperbaiki sesuatu perkara kepada keadaan yang boleh diterima. Tetapi sekiranya bangunan itu dibina dengan sesuka hati, ia akan menyukarkan kerja – kerja penyelenggaraan.Jurutera rekabentuk memainkan peranan yang penting, tetapi bagi mencapai matlamat kebolehselenggaraan adalah penting bagi satu organisasi untuk turut serta membantu bagi mencapai matlamat tersebut. Kajian ini akan mengkaji isu – isu di sebalik kerosakan bangunan yang sering berlaku di mana- mana projek pembinaan.Selain itu, antara faktor yang menimbulkan isu kerosakan ini iaitu faktor rekabentuk juga akan dikaji bagi memudahkan proses untuk mencari penyelesaian di dalam mencapai kebolehselenggaraan. Kajian ini menekankan aspek rekabentuk dan pemilihan bahan.Artikel ini dibuat berdasarkan sumber pembacaan yang diperoleh daripada kajian terdahulu yang berkaitan rekabentuk bangunan mempengaruhi penyelenggaraan.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: Penyunting Fadhilah Mat Yamin, Noorulsadiqin Azbiya Yaacob, Chong Khai Lin, Faizatul Akmar Abdul Nifa & Suria Musa. e-ISBN 978-983-2078-77-7 Anjuran Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik (STML) dengan kerjasama Pusat Kerjasama Universiti-Industri (CUIC) Diterbitkan oleh: Universiti Utara Malaysia 06010 UUM Sintok, Kedah MALAYSIA
Uncontrolled Keywords: Rekabentuk dan Pemilihan Bahan, Kebolehsenggaraan, Kajian Terdahulu.
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > HD28 Management. Industrial Management
Divisions: College of Arts and Sciences
Depositing User: Dr. Sr. Mohd Nasrun Mohd Nawi
Date Deposited: 17 Aug 2014 08:27
Last Modified: 17 Aug 2014 08:27
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/11638

Actions (login required)

View Item View Item