UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Penerimaan maklumat berkaitan Islam di internet: Adakah tanggapan kredibiliti dipertimbangkan oleh golongan berpendidikan agama?


Ishak, Mohd Sobhi and Ahmad, Mohammad and Abdul Rahman, Mohd Nizho and Rofie, Mohamad Khadafi (2014) Penerimaan maklumat berkaitan Islam di internet: Adakah tanggapan kredibiliti dipertimbangkan oleh golongan berpendidikan agama? In: International Conference on Human Sustainability (lNSAN2014), 9 - 10 April 2014, Dewan Tunku Mahkota Ismail, UTHM. (Unpublished)

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (396kB)

Abstract

Kajian ini dijalankan bagi mengenalpasti sejauhmana tanggapan kredibiliti yang meliputi maklumat, medium dan sumber mempengaruhi penerimaan maklumat berkaitan Islam di Internet oleh golongan berpendidikan agama.Tanggapan kredilibiti diuji sebagai faktor perantaraan terhadap penerimaan maklumat dan dua faktor utama Model Penerimaaan Teknologi (TAM) iaitu tanggapan Internet mudah diguna dan tanggapan Internet berguna.Sebanyak 330 responden terdiri daripada pengguna Internet yang mempunyai latar belakang pengajian Islam peringkat ijazah dari dalam dan luar negara terlibat dalam kajian ini.Kajian tinjauan secara cross sectional ini dijalankan menggunakan borang soal selidik.Data diperolehi dianalisa berdasarkan model hipotesis yang dibentuk dan diuji menggunakan analisis Pemodelan Persamaan Struktur (SEM). Dapatan kajian menunjukkan bahawa penerimaan maklumat dipengaruhi secara langsung oleh tanggapan Internet berguna dan Tanggapan kredibiliti.Tanggapan kredibiliti turut menjadi faktor perantaraan yang signifikan dalam hubungan di antara tanggapan Internet berguna dan penerimaan maklumat. Kesimpulannya, kajian ini menunjukkan bahawa golongan berpendidikan agama berpandangan bahawa Internet berguna untuk mendapatkan maklumat berkaitan Islam.Namun, penerimaan maklumat tersebut bergantung kepada pertimbangan mereka terhadap faktor kredibiliti.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: Kredibiliti, Model Penerimaan Teknologi, Maklumat berkaitan Islam di Internet.
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
Divisions: School of Multimedia Technology & Communication
Depositing User: Dr. Mohd Sobhi Ishak
Date Deposited: 22 Jul 2014 01:30
Last Modified: 18 Apr 2016 01:11
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/11651

Actions (login required)

View Item View Item