UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Pendekatan kontraktor untuk mengatasi masalah kenaikan harga bahan mentah


Mohamad Yasin, Ezmalissa and Amat, Nurul Farhana and Zulkefli, Nurul Asyikin and Mohd Nawi, Mohd Nasrun and Osman, Wan Nadzri (2013) Pendekatan kontraktor untuk mengatasi masalah kenaikan harga bahan mentah. In: Simposium Pengurusan Teknologi, Operasi & Logistik (SIPTIK IV), 14-16 Mei 2013, Foyer Perpustakaan Sultanah Bahiyah UUM.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (109kB) | Request a copy

Abstract

Pengawalan kos dalam projek pembinaan adalah sesuatu yang sangat penting selain daripada pengetahuan teknikal dalam industri pembinaan. Kelemahan dalam pengawalan kos boleh mengurangkan margin keuntungan dan menyebabkan kerugian kepada pihak kontraktor.Objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti kaedah pengawalan kos yang digunakan oleh kontraktor dalam sesuatu projek pembinaan, untuk mengenalpasti faktor-faktor yang dipertimbangkan oleh kontraktor dalam menentukan margin keuntungan sesuatu projek dan untuk mengenalpasti strategi yang untuk digunakan mengurangkan risiko kewangan projek pembinaan.Kajian ini dijalankan menerusi kajian literatul.Daripada kajian yang dilakukan, didapati kaedah pengawalan kos yang digunakan oleh kontraktor untuk mengawal kos projek pembinaan adalah kaedah untung dan rugi berasaskan kepada bayaran pada setiap bulan, kaedah untung atau rugi berasaskan kepada bayaran pada setiap elemen, peringkat dan kaedah keseluruhan.Faktor-faktor yang dipertimbangkan oleh kontraktor dalam menentukan margin keuntungan sesuatu projek pula adalah keadaan pasaran semasa, kerumitan projek, tahap risiko, jenis projek, inflasi, beban kerja semasa, tempoh penyiapan dan tahap persaingan.Strategi yang digunakan kontraktor bagi mengurangkan risiko kewangan projek pembinaan.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: Penyunting Fadhilah Mat Yamin, Noorulsadiqin Azbiya Yaacob, Chong Khai Lin, Faizatul Akmar Abdul Nifa & Suria Musa. e-ISBN 978-983-2078-77-7 Anjuran Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik (STML) dengan kerjasama Pusat Kerjasama Universiti-Industri (CUIC) Diterbitkan oleh: Universiti Utara Malaysia 06010 UUM Sintok, Kedah MALAYSIA
Uncontrolled Keywords: Kewangan, Kontraktor, Bahan Mentah
Subjects: T Technology > TH Building construction
Divisions: College of Arts and Sciences
Depositing User: Dr. Sr. Mohd Nasrun Mohd Nawi
Date Deposited: 18 Aug 2014 02:04
Last Modified: 18 Aug 2014 04:54
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/11667

Actions (login required)

View Item View Item