UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Potensi perisian 'Microsoft Projek' di dalam kerja-kerja penyelenggaraan bangunan


Saary, Sasima Sisisary and Zakaria, Noraiysah and Zainol, Nur Asikhin and Mohd Nawi, Mohd Nasrun and Osman, Wan Nadzri (2013) Potensi perisian 'Microsoft Projek' di dalam kerja-kerja penyelenggaraan bangunan. In: Simposium Pengurusan Teknologi, Operasi & Logistik (SIPTIK IV), 14-16 Mei 2013, Foyer Perpustakaan Sultanah Bahiyah UUM.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (320kB) | Request a copy

Abstract

Setiap bangunan amat penting untuk mempunyai sistem penyelenggaraan yang berkualiti tinggi. Pengetahuan tentang kecacatan bangunan dan penyelenggaraan perlu diketahui.Pada masa ini bidang penyelenggaraan bangunan adalah salah satu daripada industri yang penting dan telah dikuatkuasakan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia.Secara teorinya jika sesebuah bangunan telah diselenggara dengan baik, kecacatan tidak akan berlaku. Walaubagaimanapun, struktur dan kekemasan bangunan perlu di buat pemeriksaan secara berkala dan setiap kecacatan perlu diambil tindakan dan tentukan cara ia boleh dielakkan dari berlaku lagi.Dalam masa yang sama jadual penyelenggaraan boleh disusun secara berkala dan semua kerja pembaikan dan penyiasatan kecacatan boleh disimpan dan direkod untuk rujukan masa depan.Kebanyakkan bangunan telah mempunyai pasukan dan sistem penyelenggaraan sendiri.Walau begitu sepatutnya setiap bangunan perlu mempunyai prosedur laporan yang seragam dalam penyelenggaraan bangunan. Sesetengah syarikat telah ada sistem pencegahan penyelenggaraan sendiri dan sesetengahnya pula telah ada sistem kawalan penyelenggaraan yang baik.Prosedur laporan yang seragam bagi kerja sivil dan awam dalam penyelenggaraan bangunan amat penting dalam penyelenggaraan bangunan.Bagi memudahkan kerja – kerja dijalankan satu perisian telah digunakan iaitu Microsof Project dalam menyediakan penjadualan kerja.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: Penyunting Fadhilah Mat Yamin, Noorulsadiqin Azbiya Yaacob, Chong Khai Lin, Faizatul Akmar Abdul Nifa & Suria Musa. e-ISBN 978-983-2078-77-7 Anjuran Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik (STML) dengan kerjasama Pusat Kerjasama Universiti-Industri (CUIC) Diterbitkan oleh: Universiti Utara Malaysia 06010 UUM Sintok, Kedah MALAYSIA
Uncontrolled Keywords: Penyelenggaraan, keselamatan, Perisian Microsoft Project
Subjects: T Technology > TH Building construction
Divisions: College of Arts and Sciences
Depositing User: Dr. Wan Nadzri Osman
Date Deposited: 18 Aug 2014 04:49
Last Modified: 18 Aug 2014 04:49
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/11675

Actions (login required)

View Item View Item