UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Isu komunikasi dalam pengurusan projek


Mohd Nawawi, Nursyafiqah and Abdul, Siti Nabilah and Harun, Nuraini and Mohd Nawi, Mohd Nasrun (2013) Isu komunikasi dalam pengurusan projek. In: Simposium Pengurusan Teknologi, Operasi & Logistik (SIPTIK IV), 14-16 Mei 2013, Foyer Perpustakaan Sultanah Bahiyah UUM.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (117kB) | Request a copy

Abstract

Objektif utama kajian ini adalah untuk mengenal pasti dan memahami tentang isu-isu komunikasi apabila menjalankan sesuatu projek. Komunikasi merupakan perkara yang sangat penting bagi sesebuah organisasi apabila melakukan projek.Komunikasi bukan hanya mengenai percakapan dan mendengar dari pihak lain, tetapi juga memahami keseluruhan mesej.Kebanyakkan masalah yang timbul ketika melaksanakan projek ialah hasil dari kelemahan berkomunikasi.Tanpa komunikasi yang berkesan , ia akan menyebabkan proses perancangan projek tidak akan berjalan dengan lancar dan teratur untuk mencapai matlamat tertentu.Cadangan untuk mengatasi isu ini adalah untuk memastikan penerima sebagai fokus utama dan cuba untuk berfikir tentang apa yang penerima perlukan dan maklumat tersebut akan menjadi sangat berguna untuk mereka.Justeru itu, komunikasi proaktif boleh membantu mengatasi banyak kesilapan yang lain.Oleh yang demikian, komunikasi adalah sangat penting untuk memulakan sesuatu projek.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: Penyunting Fadhilah Mat Yamin, Noorulsadiqin Azbiya Yaacob, Chong Khai Lin, Faizatul Akmar Abdul Nifa & Suria Musa. e-ISBN 978-983-2078-77-7 Anjuran Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik (STML) dengan kerjasama Pusat Kerjasama Universiti-Industri (CUIC) Diterbitkan oleh: Universiti Utara Malaysia 06010 UUM Sintok, Kedah MALAYSIA
Uncontrolled Keywords: Komunikasi, Projek, Komunikasi Proaktif
Subjects: T Technology > TH Building construction
Divisions: College of Arts and Sciences
Depositing User: Dr. Sr. Mohd Nasrun Mohd Nawi
Date Deposited: 18 Aug 2014 07:17
Last Modified: 18 Aug 2014 07:17
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/11682

Actions (login required)

View Item View Item