UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Potensi pembangunan sosio-ekonomi dan modal insan komuniti Muslim Kemboja


Tunggak, Buerah and Hashim, Shahrin and Mokhtar, Puteri Nurdiana and Mohd Husen, Siti Nor Roshidah and Zolkiffly, Nurul Hidayah (2014) Potensi pembangunan sosio-ekonomi dan modal insan komuniti Muslim Kemboja. In: 23rd International Conference of Historians of Asia 2014 (IAHA2014), 23 - 27 August 2014, Alor Setar, Kedah, Malaysia.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (818kB) | Request a copy

Abstract

Pembangunan yang dilakukan terhadap golongan minoriti umat Islam di Kemboja dikenalpasti masih di tahap yang rendah. Keadaan ini memerlukan perubahan memandangkan sebelum ini penindasan pernah dilakukan semasa zaman regim Pol Pot berkuasa pada tahun 1975 hingga 1979. Kebanyakan rakyat Kemboja termasuk yang beragama Islam telah dibunuh dengan kejam, dipinggirkan dari negara sendiri, dihalang daripada melaksanakan kewajipan agama seperti solat dan menutup aurat, serta diseksa fizikal dan mental.Terdapat jurang sosio-ekonomi yang agak jelas berlaku kepada golongan minoriti Islam di Kemboja.Dari perspektif hak asasi manusia secara universal dan sudut hak-hak asasi manusia dalam Islam golongan minoriti Islam yang pernah mengalami zaman penindasan ini perlu diberikan harapan baru.Oleh itu penulisan ini akan membincangkan cadangan program pembangunan untuk penduduk minoriti Islam di Kemboja dari aspek sosio ekonomi, budaya, kesihatan dan pembangunan modal insan.Penulisan ini juga akan mengemukakan cadangan bantuan atau kerjasama yang boleh diberikan bagi meningkatkan terutamanya pembangunan modal insan dalam kalangan umat Islam Kemboja melalui pertubuhan-pertubuhan organisasi kerajaan dan bukan kerajaan berdasarkan ikatan aqidah dan persaudaraan Islam.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN 978-967-0474-76-2 Organized by: Universiti Utara Malaysia and Malaysian Historical Society (Persatuan Sejarah Malaysia).
Uncontrolled Keywords: pembangunan modal insan, minoriti umat Islam, bantuan, peranan, sosio ekonomi.
Subjects: H Social Sciences > HN Social history and conditions. Social problems. Social reform
Divisions: School of International Studies
Depositing User: Mrs. Norazmilah Yaakub
Date Deposited: 21 Jun 2015 01:22
Last Modified: 26 May 2016 01:54
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/14524

Actions (login required)

View Item View Item