UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Sistem pengajian Turasi Islam di Malaysia: Satu tinjauan awal berdasarkan sejarah perkembangannya


Abdul Rahman, Mohd Nizho and Ismail, Solahuddin (2014) Sistem pengajian Turasi Islam di Malaysia: Satu tinjauan awal berdasarkan sejarah perkembangannya. In: 23rd International Conference of Historians of Asia 2014 (IAHA2014), 23 - 27 August 2014, Alor Setar, Kedah, Malaysia.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (514kB) | Request a copy

Abstract

Kertas kerja konsep ini membincangkan tentang sistem pengajian Turasi yang menjadi pemangkin kepada kesuburan dan kekuatan pegangan Islam di Nusantara semenjak dahulu sehinggalah negara ini digelar sebagai Malaysia.Ianya merupakan satu sistem yang diwarisi sejak zaman berzaman semenjak 1435H tahun yang lalu.Melalui sistem pengajian Turasi inilah, maka lahir ilmuan Islam yang mampu mempertahankan khazanah Islam yang tinggi nilainya.Para ilmuan mengajar dan mengarang kitab dengan mengambilkira disiplin ilmu yang mesti dilalui oleh setiap pelajar agar ilmu yang diterima mampu diamal serta disebarkan. Keberkatan sistem pengajian ini mampu melahirkan mereka yang hebat bukan hanya di dalam negara malah di luar negara. Kelainan yang terdapat pada sistem pengajian ini menampakkan suatu keberkesanan dan kemantapan dalam mempertahankan sistem pengajian Turasi secara Talaqqi yang membezakannya dengan sistem pengajian yang berlaku pada aliran pengajian biasa. Justeru kajian mendapati sistem dan kaedah yang diguna pakai mampu melahirkan manusia yang berguna kepada diri sendiri, masyarakat dan negara.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN 978-967-0474-79-3 Organized by: Universiti Utara Malaysia and Malaysian Historical Society (Persatuan Sejarah Malaysia).
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
L Education > L Education (General)
Divisions: Centre for General Studies
Depositing User: Dr. Mohd. Nizho Abdul Rahman
Date Deposited: 23 Jun 2015 07:54
Last Modified: 27 Apr 2016 02:37
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/14581

Actions (login required)

View Item View Item