UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Isu-isu sokongan sosial dalam kalangan kanak-kanak mangsa penderaan seksual di institusi pemeliharaan dan perlindungan


Abd Manaf, Abdul Razak and Mokhtar, Norliza (2015) Isu-isu sokongan sosial dalam kalangan kanak-kanak mangsa penderaan seksual di institusi pemeliharaan dan perlindungan. In: 2nd International Conference on Human Sustainability 2015 (INSAN2015), 19th to 20th October 2015, Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia. (Unpublished)

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (669kB) | Request a copy

Abstract

Fenomena penderaan seksual dalam kalangan kanak-kanak semakin membimbangkan.Bagi kanak-kanak yang ditempatkan di institusi pemeliharaan dan perlindungan, pengalaman mereka menjadi mangsa penderaan seksual sering menjadi perhatian masyarakat.Tujuan kertas kerja ini adalah untuk meneliti beberapa isu sokongan sosial yang dikongsi oleh mangsa penderaan seksual yang tinggal di salah satu institusi pemeliharaan dan perlindungan kerajaan.Seramai lapan orang kanak-kanak perempuan telah dipilih untuk terlibat dalam perbincangan kumpulan berfokus.Keputusan kajian secara kualitatif ini menghasilkan beberapa isu sokongan sosial yang perlu diperhalusi oleh pihak pemegang taruh. Salah satu daripada isu yang timbul adalah kesukaran mendapat sokongan sosial yang diperlukan.Selain itu, perkhidmatan sokongan sosial yang tidak konsisten daripada kakitangan di institusi menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan kanak-kanak tenebut.Ahli dalam perbincangan kumpulan berfokus juga berkongsi tentang bentuk sokongan sosial yang mereka inginkan sepanjang berada di institusi.lmplikasi kajian ini juga tumt dibincangkan.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: Organized by: Faculty of Science, Technology and Human Development (FSTPi)
Uncontrolled Keywords: Penderaan seksual, kanak-kanak, sokongan sosial, insfifusi pemeliharaan dan perlindungan, Rumah Kanak-Kanak
Subjects: H Social Sciences > HV Social pathology. Social and public welfare
Divisions: College of Law, Government and International Studies
Depositing User: Dr. Abdul Razak Abd Manaf
Date Deposited: 31 Jan 2016 01:16
Last Modified: 31 Jan 2016 01:16
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/17010

Actions (login required)

View Item View Item