UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Eksplorasi amalan hisbah kendiri dalam membina kecemerlangan pelajar universiti


Makhisn, Mardzelah and Azid @ Aziz, Nurulwahida and Ilias, Mohamad Fadhli (2015) Eksplorasi amalan hisbah kendiri dalam membina kecemerlangan pelajar universiti. In: Konvesyen Guru Pendidikan Islam Sarawak 2015 (KGPISI), 28 Mac 2015, Auditorium Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak , Kuching, Sarawak.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (632kB) | Request a copy

Abstract

Usaha memastikan manusia berkemampuan dalam menjalankan tanggung jawab sehingga layak digelar insan kamil yang soleh memerlukan kesedaran berakhlak yang berterusan.Kesedaran berakhlak dalam Islam adalah salah satu aspek yang sangat penting dalarn pembentukan muslim yang mempunyai personaliti insan kamil menurut al-Quran dan al-Sunah.Aspek ini berperanan penting dalam membina kesedaran berakhlak terutamanya dalam peringkat awal remaja yang sering berhadapan dengan krisis identiti diri dan kebanyakan mereka mudah terjerumus ke dalam gejala-gejala sosial yang tidak sihat.Artikel ini menjelaskan keberkesanan amdan hisbah dalam membina kecemerlangan diri pelajar universiti.Dapatan menunjukkan pelajar yang konsisten dengan arnaln hisbah kendiri berupaya mendisiplinkan diri dengan peneguhan rohani ke arah kecemerlangan diri yang holistik.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN: 978-967-10160-7-7 Anjuran Bersama: Sektor Pendidikan Islam, Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak. Persatuan Intelektual Muslim Malaysia, Biro Perkhidmatan Pendidikan, Majlis Islam Sarawak
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2300 Higher Education
Divisions: School of Education & Modern Languages
Depositing User: Dr. Mardzelah Makhsin
Date Deposited: 17 Apr 2016 06:35
Last Modified: 17 Apr 2016 06:35
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/17918

Actions (login required)

View Item View Item