UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Penggunaan strategi pembelajaran bahasa untuk menguasai kemahiran membaca dalam kalangan murid pemulihan khas


Chin, Roslan and Mohd Yusoff, Nurahimah (2017) Penggunaan strategi pembelajaran bahasa untuk menguasai kemahiran membaca dalam kalangan murid pemulihan khas. In: International Conference on the Scholarship of Teaching and Learning (ICSoTL 2017), 4 - 5 April 2017, UUM EDC Hotels & Resorts, Sintok, Kedah, Malaysia.

[img]
Preview
PDF
Download (207kB) | Preview

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengkaji penggunaan strategi pembelajaran bahasa berasaskan kemahiran membaca dalam kalangan murid Pemulihan Khas. Seorang guru Bahasa Melayu dan enam orang murid Pemulihan Khas dipilih sebagai peserta dalam penyelidikan ini.Kajian kualitatif ini menggunakan reka bentuk kajian multicase single site.Data diperoleh melalui analisis dokumen, pemerhatian dan temu bual.Data pemerhatian dan temu bual ditranskrip bagi memperoleh tema, diuruskan dengan menggunakan perisian Nvivo8.Kesahan data dilakukan secara memeriksa kesan penyelidik, triangulasi pelbagai sumber data, dan bertaklimat dengan rakan sejawat dan pengesahan daripada peserta kajian.Kebolehpercayaan data diperoleh melalui audit trail. Hasil kajian menunjukkan strategi pembelajaran bahasa (SPB) berasaskan kemahiran membaca menggunakan sama ada pendekatan, kaedah, dan teknik (a) abjad, (b) sebutan suku kata dan dan bacaan perkataan bermakna, (c) latih tubi, (d) sifir bahasa, (e) bacaan berfokus, (f) Visual Audio Kinesthetic Tactile (VAKT), dan (g) rakam dan tayang, diaplikasikan oleh peserta kajian bagi menyelesaikan masalah penguasaan kemahiran membaca dalam kalangan murid Pemulihan Khas. Kajian ini telah menyumbang kepada pendidikan Pemulihan Khas dalam penguasaan kemahiran Bahasa Melayu melalui strategi pembelajaan bahasa berasaskan kemahiran membaca.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN: 978-983-42061-4-7 Organized by: School of Education and Modern Languages, Universiti Utara Malaysia.
Uncontrolled Keywords: Strategi pembelajaran bahasa, kemahiran membaca dan Program Pemulihan Khas
Subjects: L Education > L Education (General)
Divisions: School of Education & Modern Languages
Depositing User: Prof. Dr. Nurahimah Mohd Yusoff
Date Deposited: 10 Jul 2017 07:49
Last Modified: 11 Jul 2017 01:16
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/22548

Actions (login required)

View Item View Item