UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Meningkatkan tahap penguasaan murid tahun 4 tentang peranan temenggung dengan menggunakan kaedah "treasure house"


Mohamad Noor, Nur Amalina and Ibrahim, Putra Abd. Rahman (2017) Meningkatkan tahap penguasaan murid tahun 4 tentang peranan temenggung dengan menggunakan kaedah "treasure house". Proceedings of the ICECRS, 1 (1). pp. 819-830. ISSN 2548-6160

[img]
Preview
PDF
Available under License ["licenses_description_cc4_by" not defined].

Download (1MB) | Preview

Abstract

Penyelidikan tindakan ini dijalankan untuk menilai sejauh manakah kaedah “Treasure House” dapat meningkatkan penguasaan murid Tahun 4 tentang peranan Temenggung pada zaman Kesultanan Melayu Melaka dengan menggunakan “Treasure House?”. Peserta dalam kajian ini terdiri daripada empat orang murid daripada Tahun Empat yang lemah dalam penguasaan peranan Temenggung dalam proses pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Sejarah yang lalu.Data dikumpulkan melalui tiga kaedah iaitu kaedah pemerhatian, kaedah temu bual dan kaedah analisis dokumen serta dianalisis secara deskriptif.Hasil analisis data mendapati bahawa seramai tiga orang murid telah berjaya menguasai peranan Temenggung berdasarkan beberapa fokus kajian.Terdapat empat orang murid telah mencapai tahap cemerlang dengan menunjukkan rumusan tahap penguasaan yang tinggi. Dapatan analisis kajian menunjukkan bahawa kaedah “Treasure House” amat berkesan dalam membantu murid-murid dalam menguasai peranan Tokoh-Tokoh Kesultanan Melayu Melaka.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Kemahiran penguasaan, mengingati fakta Sejarah, Tokoh Kesultanan Melayu Melaka, peranan Temenggung,“Treasure House”
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB1501 Primary Education
Divisions: School of Education & Modern Languages
Depositing User: Mrs. Norazmilah Yaakub
Date Deposited: 15 Feb 2018 01:07
Last Modified: 15 Feb 2018 01:07
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/23195

Actions (login required)

View Item View Item