UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Gelagat komunikasi organisasi: amalan baharu, isu lama


Aziz, Azelin and Ahmad, Mohd Khairie and Othman, Mohd Baharudin (2019) Gelagat komunikasi organisasi: amalan baharu, isu lama. In: Seminar Teknologi Multimedia & Komunikasi 2019, 23-24 Julai 2019, Pusat Pengajian Teknologi Multimedia dan Komunikasi UNIVERSITI UTARA MALAYSIA.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Komunikasi berantarakan media merupakan suatu kelaziman dalam interaksi seharian masa kini. Aplikasi komunikasi seperti media sosial bukan sahaja digunakan untuk bersosial malah telah berfungsi sebagai mekanisme perhubungan keorganisasian. Artikel ini bertujuan mengupas amalan dan impak komunikasi berantarakan media terhadap tingkahlaku organisasi, Untuk itu temubual kumpulan berfokus terhadap dua kelompok pekerja dari agensi awam dan swasta telah dijalankan. Data dari seramai sebelas orang peserta kumpulan berfokus ini dianalisis secara tematik dengan perisian NVivo. Umumnya, media sosial telah menjadi amalan utama komunikasi keorganisasian di kedua-dua organisasi tersebut. Namun pada masa yang sama, komunikasi baharu ini dikenalpasti turut menyumbang kepada isu-isu gelagat keorganisasian yang kurang produktif.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: e-ISBN 978-967-16435-5-6 Anjuran: Pusat Pengajian Teknologi Multimedia dan Komunikasi UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
Uncontrolled Keywords: media sosial, gelagat organisasi, komunikasi baharu, hubungan pekerja
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
Divisions: School of Multimedia Technology & Communication
Depositing User: Mrs. Norazmilah Yaakub
Date Deposited: 12 Jan 2020 07:47
Last Modified: 12 Jan 2020 07:47
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/26708

Actions (login required)

View Item View Item