UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Kesan elemen komunikasi terhadap kejayaan penyumberan luar sistem maklumat


Mat Samsudin, Mohd. Amir (2019) Kesan elemen komunikasi terhadap kejayaan penyumberan luar sistem maklumat. In: Seminar Teknologi Multimedia & Komunikasi 2019, 23-24 Julai 2019, Pusat Pengajian Teknologi Multimedia dan Komunikasi UNIVERSITI UTARA MALAYSIA.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Artikel ini mengkaji kesan elemen komunikasi (perbincangan formal, perbincangan tidak formal dan perbincangan rasional) terhadap kejayaan penyumberan luar sistem maklumat. Sebanyak 166 borang kaji selidik yang diterima daripada pengurus syarikat penyumberan luar sistem maklumat telah dikod dan dianalisis menggunakan kaedah analisis regresi berganda. Hasil kajian menunjukkan bahawa kesemua elemen komunikasi tersebut iaitu perbincangan formal, perbincangan tidak formal dan perbincangan rasional mempunyai hubungan yang positif dan signifikan terhadap kejayaan penyumberan luar sistem maklumat. Implikasi teoritikal serta praktikal dan cadangan kajian di masa hadapan turut dibincangkan.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: e-ISBN 978-967-16435-5-6 Anjuran: Pusat Pengajian Teknologi Multimedia dan Komunikasi UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
Uncontrolled Keywords: Kejayaan penyumberan luar sistem maklumat, komunikasi, perbincangan formal, perbincangan tidak formal dan perbincangan rasional.
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics
Divisions: School of Multimedia Technology & Communication
Depositing User: Mrs. Norazmilah Yaakub
Date Deposited: 14 Jan 2020 02:09
Last Modified: 14 Jan 2020 02:09
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/26716

Actions (login required)

View Item View Item