UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Anjakan pemikiran mahasiswa melalui kertas kerja E-SAMS


Shariffuddin, Mohd Dino Khairri and Ahmad Apandi, Laila Suriya and Wallang, Muslimin (2019) Anjakan pemikiran mahasiswa melalui kertas kerja E-SAMS. In: Seminar Teknologi Multimedia & Komunikasi 2019, 23-24 Julai 2019, Pusat Pengajian Teknologi Multimedia dan Komunikasi UNIVERSITI UTARA MALAYSIA.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (829kB) | Request a copy

Abstract

Perkembangan teknologi pada hari ini telah merebak bukan hanya sekadar di peringkat Kerajaan dan badan-badan organisasi swasta sahaja dengan terwujudnya perkhidmatan seperti e-banking, ecommerce, e-application, e-government, e learning, e-aduan dan UPU online. Kini setelah beberapa Universiti Awam (UA) memilih untuk mengantikan pendekatan Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (PMPP) melalui pendekatan e-undi termasuklah Universiti Universiti Utara Malaysia (UUM) uang mula melaksanakannya semenjak tahun 2014 dengan pelbagai penambahbaik seperti dengan adanya e-pencalonan pada tahun 2018. Kini UUM mengorak selangkah kehadapan lagi apabila pada tahun 2016 melaksanakan pendekatan E-Student Affairs Management System (SAMS) bagi menggantikan penggunaan kertas kerja aktiviti yang telah diamalkan sejak sekian lama. Justeru itu, kertas kerja ini akan membincangkan mengenai pendekatan dan kebaikan daripada penggunaan pendekatan E-SAMS di UUM.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: e-ISBN 978-967-16435-5-6 Anjuran: Pusat Pengajian Teknologi Multimedia dan Komunikasi UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
Uncontrolled Keywords: E-SAMS, mahasiswa, kertas kerja akademik, kertas kerja aktiviti
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB1603 Secondary Education. High schools
Divisions: School of Multimedia Technology & Communication
Depositing User: Mrs. Norazmilah Yaakub
Date Deposited: 14 Jan 2020 06:59
Last Modified: 14 Jan 2020 06:59
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/26727

Actions (login required)

View Item View Item