mailto:uumlib@uum.edu.my 24x7 Service; AnyTime; AnyWhere

Penyelenggaraan bangunan sekolah

Abdul Ghani, Mohd Jalaluddin and Mohamad, Ahmad Izzuddin and Wan Hassan, Wan Abdul Hadi and Mohd Nawi, Mohd Nasrun (2013) Penyelenggaraan bangunan sekolah. In: Simposium Pengurusan Teknologi, Operasi & Logistik (SIPTIK IV), 14-16 Mei 2013, Foyer Perpustakaan Sultanah Bahiyah UUM.

[thumbnail of p229.pdf] PDF
Restricted to Registered users only

Download (191kB)

Abstract

Penyelenggaraan bangunan adalah satu proses pemuliharaan dan penjagaan struktur bangunan dan komponen.Penyelenggaraan juga boleh didefinisikan sebagai aktiviti-aktiviti yang dilaksanakan bagi tujuan memulihara, mengawal selia bangunan, kemudahan serta persekitarannya bagi memenuhi piawaian yang ditetapkan supaya ianya selamat untuk digunakan.Penyelenggaraan bangunan sekolah merupakan suatu aspek yang perlu diberi perhatian serius kerana ianya penting bagi mengekalkan fungsi asal bangunan tersebut di samping menyediakan persekitaran yang kondusif bagi tujuan pengajaran dan pembelajaran. Matlamat kajian ini adalah untuk mengenal pasti amalan-amalan pengurusan penyelenggaraan yang dilakukan di kawasan sekolah serta permasalahan yanga sering dihadapi.Masalah-masalah yang dihadapi ini bakal memberi kesan terhadap prestasi sesebuah sekolah itu. Diharapkan, hasil daripada kajian ini bakal menyelesaikan setiap permasalahan yang dihadapi di samping perbincangan mengenai cadangan-cadangan untuk memulihara dan melindungi aset tersebut.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: Penyunting Fadhilah Mat Yamin, Noorulsadiqin Azbiya Yaacob, Chong Khai Lin, Faizatul Akmar Abdul Nifa & Suria Musa. e-ISBN 978-983-2078-77-7 Anjuran Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik (STML) dengan kerjasama Pusat Kerjasama Universiti-Industri (CUIC) Diterbitkan oleh: Universiti Utara Malaysia 06010 UUM Sintok, Kedah MALAYSIA
Uncontrolled Keywords: Penyelenggaraan, permasalahan, faktor-faktor, langkah pencegahan
Subjects: T Technology > TH Building construction
Divisions: College of Arts and Sciences
Depositing User: Dr. Sr. Mohd Nasrun Mohd Nawi
Date Deposited: 17 Aug 2014 08:44
Last Modified: 17 Aug 2014 08:44
URI: https://repo.uum.edu.my/id/eprint/11649

Actions (login required)

View Item View Item