mailto:uumlib@uum.edu.my 24x7 Service; AnyTime; AnyWhere

Mardi: Pemangkin industri pertanian dan penyumbang ekonomi negara dengan pemindahan dan pengkomesilan teknologi

Lim, Sin Han and Hassan, Mohamad Ghozali (2013) Mardi: Pemangkin industri pertanian dan penyumbang ekonomi negara dengan pemindahan dan pengkomesilan teknologi. In: Simposium Pengurusan Teknologi, Operasi & Logistik (SIPTIK IV), 14-16 Mei 2013, Foyer Perpustakaan Sultanah Bahiyah UUM.

[thumbnail of p87.pdf] PDF
Restricted to Registered users only

Download (250kB) | Request a copy

Abstract

Proses pemindahan dan pengkomersialan teknologi merupakan satu proses yang sering digunakan oleh sesebuah organisasi atau syarikat bertujuan untuk menambah nilai dan juga memperkenalkan sesebuah produk atau perkhidmatan hasil dari penyelidikan dan pembanggunan (P&P) yang dijalankan.Isu-isu seperti kekurangan komunikasi dalam perusahaan, kekurangan budaya organisasi dalam mempromosikan perkongsian pengetahuan dan beberapa perkara lagi telah membangkitkan soalan sama ada ianya berada di landasan yang betul dari segi pengetahuan mereka untuk berkeupayaan dalam mengurus dan menerima teknologi supaya pemindahan teknologi akan menjadi mudah.Oleh itu, satu temubual telah dijalankan kepada seorang pegawai mardi bagi mendapat penjelasan mengenai mekanisme, masalah serta faktor kejayaan dalam proses pemindahan teknologi.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: Penyunting Fadhilah Mat Yamin, Noorulsadiqin Azbiya Yaacob, Chong Khai Lin, Faizatul Akmar Abdul Nifa & Suria Musa. e-ISBN 978-983-2078-77-7 Anjuran Pusat Pengajian Pengurusan Teknologi dan Logistik (STML) dengan kerjasama Pusat Kerjasama Universiti-Industri (CUIC) Diterbitkan oleh: Universiti Utara Malaysia 06010 UUM Sintok, Kedah MALAYSIA
Uncontrolled Keywords: pemindahan, pengkomesilan, teknologi, pertanian padi.
Subjects: S Agriculture > S Agriculture (General)
Divisions: College of Arts and Sciences
Depositing User: PM Dr. Mohamad Ghozali Hassan
Date Deposited: 17 Aug 2014 02:12
Last Modified: 17 Aug 2014 02:12
URI: https://repo.uum.edu.my/id/eprint/11597

Actions (login required)

View Item View Item