mailto:uumlib@uum.edu.my 24x7 Service; AnyTime; AnyWhere

Realiti maya dalam visualisasi maklumat

Abu Bakar, Juliana Aida and Othman, Zakirah (2004) Realiti maya dalam visualisasi maklumat. In: Seminar Kebangsaan Komunikasi Ke 2: Cabaran Pengurusan Komunikasi di Era Digital, 18 – 19 Disember 2004, Hotel City Bayview Langkawi.

[thumbnail of J.pdf] PDF
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Komunikasi berkesan memerlukan penggunaan kaedah penyampaian maklumat yang baik.Pada kebiasaannya, kaedah penyampaian maklumat seperti teks dan audio digunakan.Dalam era teknologi maklumat dan komunikasi, realiti maya dilihat sebagai salah satu teknologi dalam visualisasi maklumat untuk komunikasi berkesan.Berdasarkan tinjauan literatur, kertas ini membincangkan perbandingan realiti maya di antara media bercetak, filem atau video dan multimedia.Ia juga membincangkan penggunaan realiti maya dalam talian khususnya dalam visualisasi maklumat. Prototaip lawatan maya Perpustakaan Sultanah Bahiyah dan Kompleks Sukan Universiti Utara Malaysia telah dibangunkan dan seterusnya akan digunakan untuk menilai aspek kebolehgunaan kepuasan antara muka pengguna. Prototaip ini juga akan digunakan untuk menentukan keberkesanan visualisasi maklumat dua dimensi dan tiga dimensi.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN: 9834206100 Anjuran: Fakulti Komunikasi dan Bahasa Moden, Universiti Utara Malaysia
Uncontrolled Keywords: Realiti maya, visualisasi maklumat, aplikasi dalam talian
Subjects: Z Bibliography. Library Science. Information Resources > ZA Information resources > ZA4050 Electronic information resources
Divisions: College of Business
Depositing User: Dr. Juliana Aida Abu Bakar
Date Deposited: 03 Aug 2014 07:15
Last Modified: 03 Aug 2014 07:15
URI: https://repo.uum.edu.my/id/eprint/11623

Actions (login required)

View Item View Item