mailto:uumlib@uum.edu.my 24x7 Service; AnyTime; AnyWhere

Sejarah perkembangan Islam di Sabah: Satu sorotan ringkas

Mahmad, Muhamad Amar and Tajuddin, Muhammad Saleh and Abdul Hamid, Solahuddin (2014) Sejarah perkembangan Islam di Sabah: Satu sorotan ringkas. In: 23rd International Conference of Historians of Asia 2014 (IAHA2014), 23 - 27 August 2014, Alor Setar, Kedah, Malaysia.

[thumbnail of 4.pdf] PDF
Restricted to Registered users only

Download (639kB) | Request a copy

Abstract

Artikel ini cuba menyorot tentang sejarah kedatangan Islam ke Negeri Sabah serta penyebarannya sehingga wujudnya organisasi-organisasi dakwah yang berperanan secara langsung atau tidak langsung di dalam menggerakkan tanggungjawab ini. Metod yang diguna pakai ialah metod kepustakaan dengan membawa beberapa pandangan para sarjanadalam membincangkan kajian ini.Sorotan ini mendapati bahawa sejarah kedatangan Islam ke Negeri Sabah yang paling dominan adalah berdasarkan kepada penemuan manuskrip asal dalam bahasa Suku Idahan di Lahad Datu bertarikh 1408 yang dijumpai di kampung Sapagaya. Dalam manuskrip tersebut mengisahkan seorang berketurunan Idahan yang bernama Abdullah telah diislamkan oleh Sharif Awliya’ alMakhdum. Dalam pada itu sejarah kedatangan Islam ke Negeri Sabah ada hubungkait dengan sejarah kedatangan Islam ke Brunei kerana negeri ini pernah berada di bawah pemerintahan Kesultanan Brunei suatu ketika dulu.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN 978-967-0474-78-6 Organized by: Universiti Utara Malaysia and Malaysian Historical Society (Persatuan Sejarah Malaysia).
Uncontrolled Keywords: Sejarah Negeri Sabah, Sejarah Kedatangan Islam di Negeri Sabah, Penyebaran Islam di Negeri Sabah.
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
D History General and Old World > DS Asia
Divisions: Centre for General Studies
Depositing User: Dr. Muhamad Amar Mahmad
Date Deposited: 17 Jun 2015 08:49
Last Modified: 19 May 2016 04:12
URI: https://repo.uum.edu.my/id/eprint/14520

Actions (login required)

View Item View Item