mailto:uumlib@uum.edu.my 24x7 Service; AnyTime; AnyWhere

Sejarah perkembangan institusi fatwa di negeri Kedah

Ahmad, Kamarudin (2014) Sejarah perkembangan institusi fatwa di negeri Kedah. In: 23rd International Conference of Historians of Asia 2014 (IAHA2014), 23 - 27 August 2014, Alor Setar, Kedah, Malaysia.

[thumbnail of 21.pdf] PDF
Restricted to Registered users only

Download (514kB) | Request a copy

Abstract

Semenjak kemunculan Islam hingga kini, umat Islam perlu kepada fatwa.Perkembangan kehidupan manusia yang semakin hari disusuli dengan pelbagai peristiwa baru memerlukan penyelesaian dari sudut hukum Islam.Oleh itu, seiring dengan kedatangan Islam ke alam Melayu, maka keperluan umat Islam terhadap fatwa juga tidak boleh dinafikan. Keperluan memahami dan mengatasi setiap permasalahan baru dari sudut kacamata Islam adalah sangat penting.Kerana itu, artikel ini cuba mengupas kemunculan institusi fatwa di negeri Kedah dan artikel ini juga melihat secara ringkas proses pembentukan, kaedah dan pengeluaran sesuatu fatwa. Dengan wujudnya institusi fatwa, masyarakat akan terarah berdasarkan Islam dan mudah memahami setiap permasalahan dari sudut pandangan Islam.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN 978-967-0474-78-6 Organized by: Universiti Utara Malaysia and Malaysian Historical Society (Persatuan Sejarah Malaysia).
Uncontrolled Keywords: fatwa, Kedah, Islam
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
D History General and Old World > DS Asia
Divisions: Centre for General Studies
Depositing User: Dr. Kamarudin Ahmad
Date Deposited: 21 Jun 2015 07:15
Last Modified: 27 Apr 2016 07:30
URI: https://repo.uum.edu.my/id/eprint/14538

Actions (login required)

View Item View Item