mailto:uumlib@uum.edu.my 24x7 Service; AnyTime; AnyWhere

Fenomena 'Arab Spring' di Asia Barat

Musa, Siti Nurul Izah and Mujani, Wan Kamal Mujani (2014) Fenomena 'Arab Spring' di Asia Barat. In: 23rd International Conference of Historians of Asia 2014 (IAHA2014), 23 - 27 August 2014, Alor Setar, Kedah, Malaysia.

[thumbnail of 6.pdf] PDF
Restricted to Registered users only

Download (864kB) | Request a copy

Abstract

Istilah “Arab Spring” atau dikenali dalam bahasa Arab “al-Rabi al-Arabi” merupakan revolusi tunjuk perasaan dan protes rakyat ke atas kerajaan yang memerintah.Ia dikatakan bermula pada 18 Disember 2010 di Sidi Bouzid, Tunisia. Walau bagaimanapun, fenomena yang meletus ini turut menular ke beberapa buah negara Asia Barat yang lain. Antaranya Mesir, Libya, Yaman dan Syria. Justeru itu, artikel ini adalah bagi menganalisis fenomena Arab Spring yang berlaku di negara-negara tersebut.Di samping itu artikel ini bertujuan untuk melihat dengan lebih mendalam bagaimana tercetusnya pergolakan yang berlaku dan mengenal pasti faktor-faktor yang membawa kepada tunjuk perasaan rakyat.Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif iaitu pendekatan analisis dokumen untuk mencerakinkan maklumat daripada sumber berautoriti bagi memastikan kesahihan maklumat yang diperoleh.Hasil kajian mendapati bahawa gelombang kebangkitan rakyat merupakan protes rakyat terhadap kerajaan sedia ada.Terdapat beberapa faktor seperti politik, ekonomi dan sosial yang merupakan punca utama membawa kepada fenomena Arab Spring. Walaupun ia berpunca daripada isu atau permasalahan yang berbeza-beza bagi setiap negara, namun matlamat kebangkitan rakyat tetap sama iaitu memprotes kerajaan yang tidak adil dan menuntut hak-hak rakyat dikembalikan semula.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN 978-967-0474-79-3 Organized by: Universiti Utara Malaysia and Malaysian Historical Society (Persatuan Sejarah Malaysia).
Uncontrolled Keywords: ‘Arab Spring’, Revolusi, Pergolakan, Asia Barat
Subjects: D History General and Old World > DS Asia
Divisions: School of International Studies
Depositing User: Mrs. Norazmilah Yaakub
Date Deposited: 22 Jun 2015 08:23
Last Modified: 23 May 2016 06:57
URI: https://repo.uum.edu.my/id/eprint/14560

Actions (login required)

View Item View Item