mailto:uumlib@uum.edu.my 24x7 Service; AnyTime; AnyWhere

Faktor-faktor dalam pemilihan kontraktor

Wan Kadir, Wan Noor Aishah and Radzuan, Kamaruddin (2015) Faktor-faktor dalam pemilihan kontraktor. In: Symposium on Technology Management and Logistics (STMLGoGreen), 8-9 December 2015, Universiti Utara Malaysia.

[thumbnail of STMLGoGreen 2015 175_183.pdf] PDF
Restricted to Registered users only

Download (290kB) | Request a copy

Abstract

Pemilihan kontraktor yang tepat amat penting dalam memastikan kos, masa, kualiti dan pengurangan kegagalan dalam sesuatu projek pembinaan.Secara khususnya, kajian ini dibuat adalah untuk mengenal pasti masalah –masalah yang timbul daripada pemilihan kontraktor yang tidak kompeten dan menentukan faktor-faktor dalam pemilihan kontraktor.Seramai tiga orang responden yang terdiri daripada kontraktor yang berpengalaman di negeri Kelantan telah dipilih bagi mencapai objektif kajian ini.Kaedah yang digunakan dalam kajian ini ialah kaedah kualitatif iaitu kaedah secara temubual.Analisis menunjukkan bahawa faktor-faktor dalam pemilihan kontraktor sangat penting bagi membantu klien mendapatkan kontraktor yang menjalankan projek dengan lancar disamping dapat meningkatkan prestasi kontraktor dalam sektor pembinaan dan seterusnya membantu menjana perkembangan ekonomi negara.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN: 9789670910178 Organized By: School Of Technology Management & Logistics, Universiti Utara Malaysia. Collaboration With: Pusat Kerjasama Universiti-Industri Universiti Utara Malaysia
Uncontrolled Keywords: kontraktor, faktor-faktor pemilihan kontraktor, sektor pembinaan
Subjects: T Technology > TH Building construction
Divisions: School of Technology Management & Logistics
Depositing User: Mr. Kamaruddin Radzuan
Date Deposited: 13 Nov 2016 04:41
Last Modified: 13 Nov 2016 04:41
URI: https://repo.uum.edu.my/id/eprint/19244

Actions (login required)

View Item View Item