mailto:uumlib@uum.edu.my 24x7 Service; AnyTime; AnyWhere

Falsafah, konsep perancangan pengangkutan dan struktur bandar

Wahab, Ibrahim (2016) Falsafah, konsep perancangan pengangkutan dan struktur bandar. In: International Conference on Government & Public Affairs 2016 (ICOGPA2016), October 5th - 6th, 2016, School of Government, Universiti Utara Malaysia (UUM), Sintok, Kedah, Malaysia.

[thumbnail of ICOGPA 2016 1 18.pdf] PDF
Restricted to Registered users only

Download (1MB)

Abstract

Perancangan secara komprehensif mengambilkira saranan yang berkemampuan untuk mewujudkan bandar atau kawasan kediaman mampan, serta berkualiti tinggi dan sebagai tempat selamat untuk didiamani. Seperti biasa setiap penduduk mempunyai impian untuk mendapat kediaman yang sesuai dan kawasan yang berharmoni dan hal ini perlu sangat diambil perhatian serta pertimbangan yang wajar apabila terlibat dalam perancangan dan pembinaan perumahan.Untuk tujuan ini, sistem kawalan pembangunan untuk mengawal kedudukan pembangunan fizikal di kawasan sumbangan bagi memastikan keselamatan, kesihatan dan keselesaan terjamin untuk kesejahteraan awam.Kertas kerja ini bertujuan memperkenalkan bentuk falsafah rekabentuk bandar yang diperlukan.Pengawalan pembangunan dan beberapa konsep yang berupaya mengintegrasikan pengangkutan awam dengan struktur bandar bagi membawa perkhidmatan pengangkutan kepada penggunanya.Ini bermaksud, perkhidmatan ini lebih mendekati penduduk disesuatu kawasan tertentu. Itu sebabnya digalakkan merancang kawasan penduduk kepadatan tinggi dengan elemen pengangkutan awam menembusi kawasannya.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN 978-983-44661-7-6 Organized by: School of Government, Universiti Utara Malaysia (UUM), Sintok, Kedah, Malaysia
Uncontrolled Keywords: perancangan komprehensif, kediaman mampan, kawalan pembangunan
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor
H Social Sciences > HE Transportation and Communications
Divisions: School of Government
Depositing User: Prof. Dato' Dr. Ibrahim Wahab
Date Deposited: 18 Dec 2016 07:04
Last Modified: 18 Dec 2016 07:27
URI: https://repo.uum.edu.my/id/eprint/20368

Actions (login required)

View Item View Item