mailto:uumlib@uum.edu.my 24x7 Service; AnyTime; AnyWhere

Pengetahuan pelajar Universiti Utara Malaysia tentang sisa buangan kayu dalam kitar semula

Yusoff, Muhammad Nasharuddin and Zulhumadi, Faisal (2017) Pengetahuan pelajar Universiti Utara Malaysia tentang sisa buangan kayu dalam kitar semula. In: Symposium on Technology Management & Logistics (STML–Go Green) 2016, 6th - 7th December 2016, Universiti Utara Malaysia, Sintok, Malaysia.

[thumbnail of STML–Go Green 2016 642 650.pdf] PDF
Restricted to Registered users only

Download (356kB) | Request a copy

Abstract

Projek kitar semula sisa buangan kayu ini menjelaskan secara jelas kepada pelajar Universiti Utara Malaysia mengenai pentingnya kitar semula sisa buangan kayu tersebut.Kayu merupakan sumber semula jadi yang perlu dijaga oleh para pengguna. Sisa buangan kayu tidak semestinya dilupuskan setelah digunakan. Ianya dapat dijadikan alternatif lain antaranya dapat dijadikan hiasan dalaman rumah.Harga kayu sekarang semakin meningkat dan masalah pembalakan yang terlalu meluas dapat menjejaskan ekosistem alam semula jadi.Selain itu, pencemaran alam juga akan terjejas disebabkan oleh pengeluaran kayu yang melampau.Oleh yang demikian, Kita hendaklah mengawal akan pengeluaran kayu ini dengan cara menjalankan kitar semula sisa buangan kayu ini. Dengan pendekatan ini, masalah pencemaran juga dapat dijaga sepenuhnya disamping dapat meningkatkan sumber ekonomi kepada negara. Melalui projek ini, para pelajar Universiti Utara Malaysia akan tahu akan kelebihan sisa buangan kayu ini dengan lebih jelas.Kesimpulannya. dengan cara soal selidik dan sebagainya kita dapat mengumpul maklumat tentang pengetahuan para pelajar ini akan pentingnya kitar semula sisa buangan kayu ini.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN 978-967-0910-37-6 Organized by: School of Technology Management & Logistics, Universiti Utara Malaysia
Uncontrolled Keywords: kitar semula sisa buangan kayu, sumber semula jadi, alternatif, pencemaran alam, sumber ekonomi
Subjects: T Technology > TD Environmental technology. Sanitary engineering
T Technology > TS Manufactures
Divisions: School of Technology Management & Logistics
Depositing User: Mr. Faisal Zulhumadi
Date Deposited: 26 Jul 2017 01:35
Last Modified: 26 Jul 2017 01:35
URI: https://repo.uum.edu.my/id/eprint/22735

Actions (login required)

View Item View Item