mailto:uumlib@uum.edu.my 24x7 Service; AnyTime; AnyWhere

Aplikasi mudah alih sebagai alat bantuan pelancong

Gan, Zhi Qiang and Wan Ishak, Wan Hussain (2018) Aplikasi mudah alih sebagai alat bantuan pelancong. In: Seminar Kebangsaan Transformasi Sosio-Ekonomi Wilayah Utara kali ketiga, 2018. Penganjuran bersama Universiti Sulatan Azlan Shah (USAS), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Institut Darul Ridzuan (IDR) serta Asia Pacific University- Community Engage, 02 -03 Ogos 2018, Hotel Casuarina@Meru, Ipoh, Perak Darul Ridzuan..

[thumbnail of SKTSEWU 2018 93 100.pdf] PDF
Restricted to Registered users only

Download (517kB) | Request a copy

Abstract

Pelancongan merupakan salah satu aktiviti yang paling popular dalam kalangan masyarakat tempatan dan antarabangsa. Walau bagaimanapun sebelum memulakan perjalanan, pelancong perlu merancang terlebih dahulu aktiviti dan lokasi yang hendak dilawati. Perancangan awal akan dapat menjimatkan masa dan kos yang perlu dibelanjakan. Kertas kerja ini membincangkan aplikasi mudah alih sebagai satu alat bantuan bagi pelancong khususnya di negeri Pulau Pinang.Aplikasi ini menyediakan maklumat mengenai lokasi menarik di sekitar Pulau Pinang, kos serta masa yang diperlukan untuk setiap lawatan. Aplikasi ini dibangunkan menggunakan teknologi Android yang boleh dimuatturun ke dalam telefon pintar.Kajian awalan yang dilakukan, mendapati pengguna amat berpuashati dengan aplikasi ini. Aplikasi ini mudah digunakan dan maklumat yang terkandung dalam aplikasi ini dapat membantu pelancong merancang jadual lawatan dengan lebih baik.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN 978-967-0910-89-5 Anjuran: Pusat Penyelidikan Koridor Utara Universiti Utara Malaysia Anjuran Bersama: Universiti Sulatan Azlan Shah (USAS), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Institut Darul Ridzuan (IDR) serta Asia Pacific University- Community Engagement Network (APUCEN) dan Movie Animation Park Studio (MAPS)
Uncontrolled Keywords: aplikasi mudah alih, android, perlancongan di Pulau Pinang, aplikasi sokongan
Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
Divisions: School of Computing
Depositing User: Mrs. Norazmilah Yaakub
Date Deposited: 15 Aug 2018 00:24
Last Modified: 15 Aug 2018 00:24
URI: https://repo.uum.edu.my/id/eprint/24663

Actions (login required)

View Item View Item