mailto:uumlib@uum.edu.my 24x7 Service; AnyTime; AnyWhere

Akhlak & etika nilai dan kesannya dalam membentuk sahsiah insan

Yusof, Azmin (2018) Akhlak & etika nilai dan kesannya dalam membentuk sahsiah insan. In: Seminar Kebangsaan Transformasi Sosio-Ekonomi Wilayah Utara ke-3, 02 -03 Ogos 2018, Hotel Casuarina@Meru, Ipoh, Perak Darul Ridzuan.

[thumbnail of SKTSEWU 2018 357 368.pdf] PDF
Restricted to Registered users only

Download (611kB)

Abstract

Akhlak dan etika merupakan dua elemen penting yang membentuk sahsiah individu. Kertas kerja ini membincangkan pengaruh akhlak dan etika dalam membentuk sahsiah individu berlandaskan Al-Quran, hadis Rasullulah s.a.w dan kitab-kitab tulisan para ulama Islam.Individu yang mencontohi akhlak Rasullullah s.a.w serta mengamalkan akhlak seperti yang dinyatakan di dalam Al-Quran dan kitab-kitab dalam kehidupannya akan menjadi seorang yang benar dan jelas dalam pertuturannya, amanah, bersemangat dan bercita-cita tinggi, memelihara lidah, bersih dari hasad dengki dan dendam, sentiasa bersedia untuk berkorban, berperikemanusiaan, lemah lembut serta perihatin, berbuat baik, berfikiran logik, berdialog dengan cara yang baik serta sentiasa menjaga ukhuwwah dan menolong insan lain.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: ISBN 978-967-0910-89-5 Anjuran: Pusat Penyelidikan Koridor Utara Universiti Utara Malaysia Anjuran Bersama: Universiti Sulatan Azlan Shah (USAS), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Institut Darul Ridzuan (IDR) serta Asia Pacific University- Community Engagement Network (APUCEN) dan Movie Animation Park Studio (MAPS)
Uncontrolled Keywords: akhlak, etika, sahsiah, Al-Quran dan hadis
Subjects: L Education > L Education (General)
Divisions: Islamic Business School
Depositing User: Mrs. Norazmilah Yaakub
Date Deposited: 04 Sep 2018 08:21
Last Modified: 04 Sep 2018 08:21
URI: https://repo.uum.edu.my/id/eprint/24710

Actions (login required)

View Item View Item