mailto:uumlib@uum.edu.my 24x7 Service; AnyTime; AnyWhere

Meningkatkan partisipasi belia komuniti terpinggir dalam Wacana WhatsApp

Abdull Rahman, Zainatul Shuhaida and Shiratuddin, Norshuhada (2018) Meningkatkan partisipasi belia komuniti terpinggir dalam Wacana WhatsApp. In: SMMTC Postgraduate Symposium 2018, 18-19 March 2018, Universiti Utara Malaysia.

[thumbnail of SMMTCPS 2018 30 36.pdf] PDF
Restricted to Registered users only

Download (800kB) | Request a copy

Abstract

Media baharu telah memberi peluang kepada belia terpinggir untuk berpartisipasi dalam proses sosialisasi dan mengambil bahagian dalam masyarakat sivil. Artikel ini mengupas wacana kumpulan belia terpinggir dalam proses sosialisasi melalui komunikasi dalam WhatsApp. Berdasarkan kaji selidik yang dijalankan terdapat banyak aplikasi lain bagi mesej segera seperti WeChat, LINE, Viber, Telegram, dan e-mel. Walau bagaimanapun 97% rakyat Malaysia menggunakan WhatsApp dan hanya sebilangan kecil iaitu 3% daripada mereka yang ditinjau berkata mereka menggunakan kurang daripada sekali sebulan. Hasil kajian juga mendapati kemajuan teknologi telah merubah landskap amalan komunikasi dalam proses sosialisasi di alam maya dalam kalangan masyarakat. Teknik analisis kandungan telah dilakukan setelah pemerhatian selama enam bulan terhadap wacana kumpulan WhatsApp belia terpinggir yang terdiri daripada 100 belia lingkungan usia 15 hingga 24 tahun dari seluruh Malaysia. Hasil analisis kandungan wacana menunjukkan belia terpinggir memerlukan sokongan dan ruang untuk bersuara dan mahu suara mereka didengari dan diambil perhatian oleh pihak berkuasa untuk mereka turut merasa hak kewarganegaraan bersama dalam proses sosialisasi seterusnya meningkatkan partisipasi mereka dalam sosial, ekonomi dan politik negara.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: e-ISBN 978-967-0910-77-2 Organized by: School of Multimedia Technology and Communication (SMMTC) Universiti Utara Malaysia
Uncontrolled Keywords: internet, media baharu, belia terpinggir, wacana WhatsApp.
Subjects: P Language and Literature > PL Languages and literatures of Eastern Asia, Africa, Oceania
Divisions: School of Multimedia Technology & Communication
Depositing User: Mrs. Norazmilah Yaakub
Date Deposited: 17 Dec 2018 06:51
Last Modified: 17 Dec 2018 06:51
URI: https://repo.uum.edu.my/id/eprint/25316

Actions (login required)

View Item View Item