mailto:uumlib@uum.edu.my 24x7 Service; AnyTime; AnyWhere

Model niat untuk berjaya dalam kalangan Perusahaan Kecil Sederhana Muslim: Tinjauan berdasarkan kepada pendekatan Teori Kelakuan Terancang (TPB)

Abdullah, Mohamad Azmi and Hussin, Mohd Fauzi (2021) Model niat untuk berjaya dalam kalangan Perusahaan Kecil Sederhana Muslim: Tinjauan berdasarkan kepada pendekatan Teori Kelakuan Terancang (TPB). International Journal of Islamic Business (IJIB), 6 (1). pp. 1-14. ISSN 0127- 662X

[thumbnail of IJIB 06 01 2021 1-14.pdf]
Preview
PDF - Published Version
Available under License Attribution 4.0 International (CC BY 4.0).

Download (741kB) | Preview

Abstract

PKS di Malaysia mempunyai peranan penting kepada negara memandangkan sumbangan yang signifikan kepada KDNK pada tahun 2020 serta boleh dianggap sebagai tulang belakang kepada ekonomi negara. Daripada aspek pemilik atau pengurus, niat untuk berjaya dalam perniagaan PKS berperanan dalam menentukan arah tujuan PKS pada masa hadapan dan ini memberi impak kepada prestasi perniagaan PKS. Artikel ini cuba membincangkan faktor penentu kepada niat untuk berjaya dalam kalangan PKS Muslim di Malaysia. Selain itu, artikel ini cuba membincangkan peranan pemboleh ubah demografi terhadap niat untuk berjaya dalam kalangan pengurus dan pemilik perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Muslim. Bagi mencapai objektif kajian, TPB (Teori Kelakuan Terancang) diaplikasi dengan menganalisis kajian lepas dengan mencadangkan beberapa penentu kepada Kelakuan Tingkah laku (PBC) terhadap niat untuk berjaya dalam kalangan PKS Muslim. Seterusnya, kajian cuba membincangkan peranan LKI dan demografi dalam model penentu kepada niat untuk berjaya dalam kalangan PKS Muslim dengan menganalisis pemboleh ubah umur, pendidikan dan jantina dalam model kajian. Kajian ini diharap dapat menyumbang kepada teori berkaitan PKS untuk kajian akan datang.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Literasi Kewangan, Literasi Kewangan Islam, Teori Kelakuan Terancang (TPB)
Subjects: H Social Sciences > HF Commerce
H Social Sciences > HG Finance
Divisions: Islamic Business School
Depositing User: Mrs Nurin Jazlina Hamid
Date Deposited: 01 Nov 2022 02:38
Last Modified: 17 May 2023 14:43
URI: https://repo.uum.edu.my/id/eprint/28955

Actions (login required)

View Item View Item