UUM Repository | Universiti Utara Malaysian Institutional Repository
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Hak selebriti di era digital: penguatkuasaan di bawah undang-undang Malaysia


Abd Aziz, Ahmad Shamsul and Mohamed, Mazita and Mohd Noor, Nor Azlina (2019) Hak selebriti di era digital: penguatkuasaan di bawah undang-undang Malaysia. In: Seminar Teknologi Multimedia & Komunikasi 2019, 23-24 Julai 2019, Pusat Pengajian Teknologi Multimedia dan Komunikasi UNIVERSITI UTARA MALAYSIA.

[img] PDF
Restricted to Registered users only

Download (829kB) | Request a copy

Abstract

Selebriti bermaksud menjadi terkenal. Golongan selebriti juga merangkumi sesiapa sahaja yang menarik perhatian awam termasuk pelakon, penulis, ahli politik, peragawan, ahli sukan, pemuzik, penyanyi, personaliti televisyen, eksekutif perniagaan. Kertas kerja ini membincangkan hak dan perlindungan undang-undang terhadap selebriti dalam era digital. Sebagai contoh, hak selebriti untuk hidup, reputasi, maruah serta identiti (termasuk nama dan imej). Dapatan akhir merumuskan bahawa tidak terdapat undang-undang khusus untuk melindungi hak selebriti di Malaysia. Secara kesimpulannya, hak selebriti boleh dikuatkuasakan menerusi beberapa cabang undangundang sedia ada seperti undang-undang harta intelek, undang-undang berkaitan privasi dan undang-undang siber.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: e-ISBN 978-967-16435-5-6 Anjuran: Pusat Pengajian Teknologi Multimedia dan Komunikasi UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
Uncontrolled Keywords: Hak Selebriti, Harta Intelek, Siber, Privasi, Digital.
Subjects: K Law > K Law (General)
Divisions: School of Multimedia Technology & Communication
Depositing User: Mrs. Norazmilah Yaakub
Date Deposited: 14 Jan 2020 02:13
Last Modified: 14 Jan 2020 02:13
URI: http://repo.uum.edu.my/id/eprint/26719

Actions (login required)

View Item View Item